Polene

Foto: David Merron Photography/Getty Images

Polene


Om målet er 90°N eller 90°S, og om overfarten går med en ombygd isbryter fra Murmansk eller et moderne cruiseskip fra Montevideo, så tar reisen deg inn i isødet.

Polområdene har vært en magnet for oppdagelsesreisende og fangstmenn. Mens det strides om hvem som oppdaget Nordpolen, fikk Roald Amundsen æren av å være førstemann på Sydpolen da hans ekspedisjon i 1911 ankom polpunktet 33 dager før britiske Robert F. Scott.

Tett på dyreliv i Arktis.
Tett på dyreliv i Arktis.
Foto: iStock

I Arktis venter et uendelig hvitt landskap som kan beundres fra skipsrekken, forseres på ski med pulk på slep eller beskues over kanten fra en varmluftballong hvis værgudene er milde. Isbjørn går lett i ett med isen, mens hvalross titter nysgjerrig opp blant isflakene. På Nordpolen er det midnattssol fra vårjevndøgn til høstjevndøgn, mens den livgivende gullstjernen resten av året forsvinner under horisonten.

Med Hurtigruten til Antarktis.
Med Hurtigruten til Antarktis.
Foto: Pål Søby Vindfallet/Hurtigruten

I Antarktis lyser midnattssolen over islandskapet når mørketiden setter inn i vår del av verden. Når skipet runder Kapp Horn begynner eventyret for alvor. På Sør-Georgia yngler millioner av sel og gulltoppingviner og flere hundretusen kongepingviner. Se elefantsel som kan dykke ned til 2000 meter og holde pusten i to timer på jakt etter føde. Gjør strandhogg i Grytviken, der norske hvalfangere regjerte i en mannsalder og den ulykksalige ekspedisjonslederen Ernest Henry Shackleton ligger begravet.

Nipp til et glass iskald champagne mens du tar dine første skritt på den frosne overflaten, omringet av lubne Weddel-seler med blikk som Audrey Hepburn og midjemål som Alfred Hitchcock. Cruise rundt i en Zodiac mellom mektige isfjell på størrelse med Hurtigruten, mens du puster inn iskald polarluft og ut rent adrenalin. Isfjellene skinner som gull der sollyset treffer. Og nede i det krystallklare vannet skimtes mer is så langt øyet kan nå.

Reiseforslag til Polene


Arktis, Antarktis

Quark Expeditions – cruise til Arktis og Antarktis

7-14 dager

Fra 50 500,-

Norge, Vest-Afrika, Galapagos, De britiske øyer

Hurtigruten Expeditions

11-15 dager

Fra 20 600,-

.

Private Travel Lab er et brand under Australiareiser AS, som er ansvarlig arrangør. Australiareiser AS er IATA-agent og medlem av Reisegarantifondet.

RGF logo
IATA logo
Serandipians logo