Besøk også: Australiareiser · Fijireiser · Grupperundreiser

Tropisk paradis

Foto: Six Senses Zil Pasyon

Tropisk paradis


Reisebrev fra Seychellene.

Anse Victorin på Fregate Island på Seychellene er kåret til verdens vakreste strand.

Men du finner pudderhvite strender og topasfarget vann i alle himmelretninger her. Source d’Argent er én favoritt, den øde Anse Marron og postkort-perfekte Anse Lazio og Anse Takama tre andre. Naturen har vært sjenerøs mot disse 115 øyene i Det indiske hav, snaue 200 mil nordøst for Madagaskar.

Mens portugiseren Vasco da Gama var den første som observerte øyene i 1502, var engelske sjøfarere de første som gikk i land, drøyt hundre år senere. Men det var likevel franskmennene som satte sitt preg på øya da de i 1776 gjorde krav på Mahé og de mindre øyene rundt. De kalte opp øyene etter Kong Ludvig XVs finansminister, monsieur Séchelles. Deretter anla de plantasjer og dyrket muskat, kanel, nellik og chili, og etter hvert bomull og sukkerrør. Med den franske revolusjonen fikk Seychellene selvstyre for en kort periode før landet ble britisk kronkoloni i 1903. Britene viste imidlertid liten interesse for sin nye koloni, og kulturen fortsatte å formes av franske koloniherrer og kreolsk-talende etterkommere av slaver. Først i 1976 ble øygruppen selvstendig republikk. Da hadde den internasjonale flyplassen eksistert i fem år og de første turistene hadde allerede fått øynene opp for paradisøyene.

Vi har besøkt Seychellene flere ganger. Vil du vite mer om stedene i dette reisebrevet, eller bestille en eventyrreise til dette fantastiske øyriket, skal vi mer enn gjerne hjelpe deg.

Fregate Island Private
Få med en piknik-kurv og ta lunsjen på stranden.
Foto: Fregate Island Private

Fregate Island Private

Dette private paradiset befinner seg en 30-minutters helikoptertur fra hovedøya Mahé der flyplassen ligger. Øya har 16 vakre villaer med svømmebasseng og uslåelig utsikt, alle med egen butler. Det er mulig å leie hele øya og invitere familie og venner på en magisk Robinson Crusoe-opplevelse. Bortsett fra at den oppdiktede sjøkapteinen selvsagt måtte klare seg uten den sømløse servicen som gjør et opphold her så uforglemmelig. Noe blant andre David og Victoria Beckham har satt pris på under sine besøk.

Ta øyas syv private strender, for eksempel. Der blir du møtt av komfortable strandstoler, myke frottéhåndklær og en kjølebag med iskald drikke. Og alt annet du måtte ønske deg er bare en telefon til butleren unna.

Fra stranden Anse Victorin er det fantastisk å snorkle. Marina Beach ligger alltid i le. For å komme til Anse Park, må du ta en jungelsti forbi de store, men ufarlige Giant Aldabra-skilpaddene som det finnes mer enn 3000 av på øya. Hver villa disponerer for øvrig sin egen buggy, hvis spasertur blant skilpadder høres småskummelt ut.

Er du mindre skvetten, kan butleren arrangere en utflukt med Fregate Islands egen biolog, der dere går til fots langs øyas elleve kilometer med stier mens dere blir kjent med paradisets praktfulle flora og unike fauna. Eller hva med en nattlig safari?

Hva skjer ellers på en øde øy? Ikke så rent lite, viser det seg: Seiling, windsurfing, havkajakk, dykking, yoga, hiking, mountain bikes, volleyball, badminton og tennis, for å nevne noe. Dessuten er et besøk eller tre til resortets Rock Spa et must. Du finner det i et fredfullt teakhus som troner i høyden med utsikt over regnskogen.

Måltidene er et kapittel for seg. Fregate Island Private er all inclusive, så det eneste du behøver å tenke på, er hvor dere skal innta måltidet. Luftig frokost på hvit duk ved et bord skjermet av banyantreets bladverk, kanskje? En surf & turf champagnelunsj i strandkanten? Fine dining i restauranten eller en lett rett i beachbaren?

Six Senses Zil Pasyon
Fra terrassen din på Six Senses Zil Pasyon har du utsyn over hvite strender, turkist hav og vaiende palmer.
Foto: Six Senses Zil Pasyon

Six Senses Zil Pasyon

Til øya Félicité, der dette lekre, moderne resortet befinner seg, ankommer du med helikopter fra Mahé eller speedbåt fra Praslin. Uansett ankomst er det ett ord som dekker det første møtet: Wow!

De drøye 30 villaene ligger skjermet mellom granittformasjonene som er så typiske for flere av øyene på Seychellene. Fra terrassen din har du utsyn over hvite strender, turkist hav og vaiende palmer. Start gjerne dagen med frokost på din private terrasse før stranden og havet lokker deg til seg.

På Seychellene er korallrevene fremdeles levende og fargerike, og sammen med et overdådig maritimt liv, som spenner fra ørsmå tropiske fisk til hvalhaier, samt skipsvrak og undersjøiske granittskulpturer, gjør det havet her til en våt drøm for alle som elsker dykking og snorkling. Og skulle reisen til Seychellene være første gang du fester på deg svømmeføtter og spytter i dykkermasken, organiserer resortene kurs med kvalifiserte dykkeinstruktører.

Den kulinariske scenen på Seychellene er en eklektisk miks av kulturene som har kommet seilende over havet og formet livet her gjennom de seneste par hundre årene. Afrikanere, kinesere, franskmenn, engelskmenn og indere har brakt med seg smaker og kokekunst fra hjemlandet. Six Senses Zil Pasyon har flere restauranter og barer, som serverer både tradisjonell seychellois mat og innovative menyer inspirert av lokalt og internasjonalt kjøkken.

Som på alle Six Senses sine resorter rundt i verden, satses det også her på lokalprodusert, økologisk mat og bærekraftig forbruk. Drikkevann kommer fra resortets eget renseanlegg; i glassflasker, siden plast er et klart no-no, mens stedets imponerende kjøkkenhage og en økologisk kyllingfarm bidrar til at råvarene blir så kortreiste som mulig.

North Island Villas
Villaen ligger så skjermet til at en kan få følelsen av å være alene på øya.
Foto: North Island Villas

North Island

North Island er så mye mer enn en luksuriøs feriedestinasjon, det er en livsstil, sier de dedikerte driverne av denne frodige paradisøya 27 kilometer nordvest for Mahé. De har blant annet satt i gang et storstilt konserveringsprosjekt på øya, og ønsker å involvere gjestene i de mange forsøkene på å skru tilbake naturens biologiske klokke.

Dette er avslappet barfot-luksus tatt til nye høyder. Dog gjør den stive døgnprisen sitt til at opplevelsen kun er for de få utvalgte. Som Will & Kate, eller mer formelt; hertugen og hertuginnen av Cambridge, og George og Amal Clooney. Begge parene valgte å legge bryllupsreisen sin til North Island. Men den vakre naturen og unike stemningen på denne vel to kvadratkilometer lille øya kan få noen og enhver til å puste litt raskere, som om man var nyforelsket.

Hver av de elleve villaene har egen adkomst til hovedstranden som ligger som et hvitt fløyelsbånd langs nesten hele den ene langsiden av øya. Tidevannet har flyttet sand opp og ned strendene her i millioner av år. Vasket og slipt hvert sandkorn til hvitt pudder. Havstrømmene omrokerer stadig litt på sandmassene, så favorittstranden din ett år kan være borte neste gang du kommer. Men du finner garantert en ny.

Livet på North Island er langsomt. Fersk frukt og nypresset frokostkaffe på terrassen. En formiddags-hike rundt på øya. En lang, rolig svømmetur. Piknik på stranden eller en salat i restaurant Piazza – øyas samlingspunkt, bygget med gjennomtenkt minimalisme under et eldgammelt indisk mandeltre. Solen synker tidlig i havet på disse kanter. På West Beach kan du se solnedgangen farge strand og hav i det vakreste pastell, før fløyelsnatten byr på candlelit dining til akkompagnement av bølgeskvulp. Eller en kreolsk smaksopplevelse i det historiske biblioteket som holder til i en original bygning av korallstein fra den gangen North Island var en kokosplantasje. Eller kanskje en spicy barbeque eller skalldyrsupé på din egen terrasse, tilberedt av en av resortets chéfs.

Mellom smaksopplevelsene, synsinntrykkene, de forfriskende badene og timer i sol og skygge, inviterer North Island deg til å ta del i sine konserveringsprosjekter. Til å få unik lærdom om det sårbare samspillet i naturen. For å verdsette, og for bedre å forstå hva som skal til for å bevare tropiske paradis som North Island for fremtidige generasjoner.

Lyst til å reise hit? Les mer her: North Island og Six Senses Zil Pasyon

Les også


Lizard Island.

Australias Luxury Lodges

Australia er landet som har alt. De vakreste paradisstrendene; verdens største korallrev, irrgrønne daler og blodrød ørken, over 60 vindistrikter og en kulinarisk scene i verdensklasse.
Les artikkelen
Castlereagh Lake, Ceylon Tea Trails.

Den sol-kyssede øya

Frodige Sri Lanka er kjent som te-landet, der hav og jungel møtes, og der fantastiske gamle plantasjer fra kolonitiden er blitt til vakre overnattingssteder omgitt av gammel historie.
Les artikkelen
.

Private Travel Lab er et brand under Australiareiser AS, som er ansvarlig arrangør. Australiareiser AS er IATA-agent og medlem av Reisegarantifondet.

RGF logo
IATA logo
Serandipians logo