Besøk også: Australiareiser · Fijireiser · Grupperundreiser

Den sol-kyssede øya

Foto: Ceylon Tea Trails

Den sol-kyssede øya


Reisebrev fra Sri Lanka.

Lenge før den frodige øya 31 kilometer utenfor kysten av India ble til den britiske kronkolonien Ceylon, het den Sri Lanka.

Sri betyr “ærede” mens Lanka betyr ”vakker” og ”beundret” på singalesisk. Og dette vakre, gamle kongedømmet ønsket både portugisere, hollendere og briter å sikre seg herredømmet over. Portugiserne ga øya navnet Ceilão da de ankom i 1505, et navn britene anglifiserte til Ceylon da øya ble britisk kronkoloni i 1815. Først i 1972 ble Sri Lanka igjen den selvstendige republikkens offisielle navn.

Det var for øvrig britene som etablerte teplantasjer på øya. Riktignok etter først å ha mislyktes med kaffeproduksjon. Da kaffebuskene ble angrepet av den ødeleggende soppen kafferust, plantet engelskmennene teplanter isteden, og det tok ikke lang tid før Ceylon var blant de rikeste landene i Asia. Sri Lanka er i dag en av verdens største produsenter av te og produksjonen står for rundt 15 prosent av BNP.

Noen av de gamle plantasjene fra kolonitiden er i dag blitt til vakre overnattingssteder der du kan bo blant irrgrønne teplanter omgitt av gammel historie. Mer om det senere i reisebrevet.

Vi fikk oppleve denne fantastiske øya under en reise til Sri Lanka høsten 2018. Vil du vite mer om stedene i dette reisebrevet, eller bestille en eventyrreise til landet som Lonely Planet har utropt til Årets reisemål 2019, hjelper vi deg mer enn gjerne.

Ceylon Tea Trails.
Ceylon Tea Trails.
Foto: Ceylon Tea Trails

Første stopp: Colombo

Etter et kort stopp i hovedstaden Colombo gikk ferden videre til Sri Lankas såkalte kulturelle triangel. I Colombo bodde vi på The Wallawwa, et storslagent kolonihus fra 1800-tallet med kun 18 rom. Fra vi landet på den internasjonale flyplassen tok det bare et kvarter med privat transfer før vi befant oss i den herlige tropiske hagen. Vi rakk både å nyte svømmebassenget under de tette trekronene, en god natts søvn og et besøk i det lekre spaet før avreise til Sri Lankas stolthet: UNESCO World Heritage-området som kalles landets kulturelle triangel. Sri Lanka har for øvrig hele åtte oppføringer på UNESCOs verdensarvliste.

Historisk triangel

Etappen fra Colombo til Sigiriya i hjertet av Sri Lanka kan med fordel tilbakelegges med privatfly. Tog er et alternativ hvis man ønsker en mer ”eksotisk” opplevelse, men vær forberedt på til dels kaotiske tilstander.

Fremme ved Sigiriya i Matale-provinsen ble vi ønsket velkommen av det hjertelige vertskapet på Ulagalla, et resort med 20 store, private villaer omgitt av frodig natur og vakre, grønne rismarker. Her, som på resten av stedene vi besøkte på Sri Lanka, var maten i særklasse.

Det kulturelle triangel er et historisk skattekammer uten sidestykke. I løpet av noen innholdsrike dager kan du oppleve den hellige byen Anuradhapura, som var Sri Lankas hovedstad i over tusen år; Polonnaruwa, som kan skilte med landets – hvis ikke verdens – vakreste oldtidsmonumenter; Sigiriya, der alle ingeniørkunstens lover ble utfordret under byggingen av et klippefort og et palass i skyene på toppen av en gigantisk vulkansk magmablokk. Stedet omtales ofte som ”verdens åttende vidunder”, og er et prioritert stopp for de fleste reisende til Sri Lanka! Trappene opp de 200 meterne til toppen krever litt innsats, men utsikten i alle himmelretninger får deg raskt til å glemme strevet. Innenfor triangelets usynlige grenser ligger også det gamle kongeriket Kandy, der en tann tilhørende Siddharta Gautama – grunnleggeren av buddhismen og den første Buddha – oppbevares i Temple of the Sacred Tooth Relic. Dette har blant annet gjort Kandy til et mål for mange pilgrimmer.

Yala National Park er verdenskjent for sin store bestand av leoparder og andre ville dyr.
Yala National Park er verdenskjent for sin store bestand av leoparder og andre ville dyr
Foto: Wild Coast Tented Lodge

Te-landet

Men selv de vakreste Buddha-statuer og mest spektakulære jungel-overgrodde ruiner kan bare verdsettes en tilmålt tid. Til slutt sier både bena og øynene stopp, og hjernen forlanger hvile fra alle sanseinntrykkene. Og hvor er det mer behagelig å finne roen enn på vakre Ceylon Tea Trails 1250 meter over havet, med panoramautsikt over de vidstrakte te-platåene og det unike fjellandskapet? I de fem store, restaurerte bungalowene, som tidligere var hjem for plantasjeeierne og deres familier, har du gleden av diskret butlerservice og et gourmetkjøkken som har satt standarden for samtlige luksusresorts på Sri Lanka. De romlige og vakkert innredede bungalowene kan leies i sin helhet, men det er også mulig kun å booke et rom eller to.

Der hav og jungel møtes

På Sri Lankas sørøstlige kyst finner du Wild Coast Tented Lodge – ett av de mest spektakulære resortene i hele Asia. Med jungelen som bakteppe og panoramautsikt mot Det indiske hav ligger 28 telt som bringer tankene hen på sommerfugl-kokonger så vel som de sandslipte buldresteinene på den røffe stranden nedenfor. Hovedbygningen, der den hyggelige baren og restauranten ligger, minner mest av alt om en gigantisk kokosnøtt som har falt ned ved siden av det innbydende svømmebassenget. Bebyggelsen harmonerer perfekt med omgivelsene, som om denne luksuriøse telt-lodgen skulle ha vært her siden tidenes morgen. Sannheten er at den tok verden med storm etter åpningen i 2017 og har rukket å bli rost opp i stratosfæren av Condé Nast Traveller og andre anerkjente reisebibler.

At lodgen ligger rett i utkanten av Yala National Park, verdenskjent for sin store bestand av leoparder og andre sjeldne ville dyr, har ikke akkurat gjort Wild Coast mindre attraktivt. I tillegg til safariutflukter tilbringes dagene her med turer i det unike kystlandskapet, late timer ved svømmebassenget, al fresco piknik mellom sanddynene og solnedgangscocktails mens skumringen legger seg over Det indiske hav.

På Santani Wellness Resort & Spa kan du senke skuldrene og finne din indre god eller goddess.
På Santani Wellness Resort & Spa kan du senke skuldrene og finne din indre god eller goddess.
Foto: Santani Wellness Resort & Spa

Eat Love Pray

Denne sol-kyssede øya høster også lovord for sine mange vakre spa-anlegg og wellness resorts. Folk kommer hit fra hele verden for å tilbringe dager eller uker i én eller flere av landets oaser for kroppslig og sjelelig renselse. Tenk Eat Love Pray, romanen til Elizabeth Gilbert, som lå på toppen av bestselgerlistene for noen år tilbake.

Selv sjekket vi inn på Santani Wellness Resort & Spa i Kandy. Santani betyr harmoni, og det tar virkelig ikke lang tid før selv de mest storbystressede, overarbeidede kontrollfreaks senker skuldrene og finner sin indre god eller goddess her. Resortet består av 16 minimalistiske Mountain View Chalets basert på konseptet ambalama, som betyr ”sted for hvile” på singalesisk. Her er skillet mellom inne og ute så godt som utvisket. Det finnes ikke TV i hyttene, og det oppfordres til WiFi-detox i tiden man tilbringer her.

Detox

Det finnes selvsagt spa-resorts der det er mulig å tilbringe dagene med aromaterapi, manikyr og ansiktsbehandlinger, men på Santani går man grundigere til verks. Resortet har spesialisert seg på Ayurveda, detox og yoga. Har du behov for en livsstilsjustering, tilrettelegger de diett og treningsprogram.

Og selv om Santani frister med at oppholdet her er næring til sjelen, er deres ernæringsfysiologer og internasjonalt trente kokker opptatt av kroppens behov. Menyen designes spesielt for hver enkelt gjest, og blant valgmulighetene er alt fra juicing og raw food via veganske og vegetarianske retter til et mer tradisjonelt kosthold basert på lokale, sunne råvarer.

Oppholdet på Santani krydres med daglige yogatimer, vandreturer i de naturskjønne fjellområdene som omkranser resortet og selvsagt fantastiske spabehandlinger der unike Ayurveda-teknikker tas i bruk.

Les også


Angkor Wat.

I Khmerenes rike

Angkor, hovedstaden i det gamle Khmerriket, er den vanligste årsaken til at globetrottere siden begynnelsen av 1900-tallet har stilt kompassnålen mot Kambodsja.
Les artikkelen
Dovendyr i Costa Rica.

Costa Ricas fantastiske natur

Costa Rica er et eksotisk reisemål med variert natur og spennende dyreliv – perfekt for deg som vil ha naturopplevelser utenom det vanlige.
Les artikkelen
.

Private Travel Lab er et brand under Australiareiser AS, som er ansvarlig arrangør. Australiareiser AS er IATA-agent og medlem av Reisegarantifondet.

RGF logo
IATA logo
Serandipians logo