Besøk også: Australiareiser · Fijireiser · Grupperundreiser

Costa Ricas fantastiske natur

.

Costa Ricas fantastiske natur


Costa Rica er et eksotisk reisemål med variert natur og spennende dyreliv – perfekt for deg som vil ha naturopplevelser utenom det vanlige. I denne artikkelen ser vi nærmere på både naturlandskapet og dyrene.

Siden lenge før menneskene overtok hegemoniet på jordkloden har Mellom-Amerika fungert som en biologisk smeltedigel. Her møtes Sør-Amerika, Nord-Amerika, Stillehavet og Atlanterhavet. Vulkansk aktivitet har skapt selve landarealet og samtidig sørget for et næringsrikt jordsmonn som sammen med tropisk klima gir perfekte forutsetninger for planter, og dermed også for dyrelivet.

Annerledeslandet

Gjennom 80- og 90-tallet økte avskogingen i både Sør- og Mellom-Amerika, samtidig som politisk uro og borgerkriger tynget nabolandene. Parallelt markerte Costa Rica seg på flere måter. Daværende president i landet, Oscar Arias Sánchez, mottok i 1987 Nobels Fredspris for å ha fått med seg Guatemala, Honduras og Nicaragua på en fredsplan.

Manuel Antonio National Park.
Fine strender i Manuel Antonio National Park.
Foto: ©CL-Medien – stock.adobe.com

På samme tid begynte myndighetene i Costa Rica et storstilt prosjekt for å både verne urørt natur, og i tillegg kjøpe tilbake beitemarker som en gang i tiden hadde vært skog. Mer enn 30 år senere er resultatet forbløffende. Med en vekstsesong som varer hele året, har skogen allerede “gjenerobret” enorme områder med flatehogst, som i dag fremstår som gammel urskog med et yrende dyreliv.

Dette har gitt lokalbefolkningen et nytt livsgrunnlag gjennom alt fra oppsyn og konservering til en blomstrende turistindustri. I dag er hele 28 prosent av arealet i Costa Rica vernet, mer enn i noe annet land.

Pura Vida!

Når temaet er Costa Rica vil det nasjonale slagordet raskt dukke opp. Direkte oversatt betyr pura vida rent liv, men kan brukes om det meste så lenge konteksten er av det positive slaget. Det kan spille på god helse, sunt kosthold eller å ta vare på naturen, men brukes også i det daglige som blant anneten hilsen og lykkeønskning.

Også som reisemål skiller Costa Rica seg ut i positiv forstand i regionen. Landet ble et demokrati i 1948, og gikk den gangen også motstrøms i form av å ikke ha noen hær, marine eller flyvåpen. Et dristig, men fremtidsrettet valg, som heldigvis har vist seg svært vellykket. Costa Rica har vesentlig høyere levestandard enn nabolandene, nesten ingen analfabetisme og offentlig finansiert utdanning og helsevesen.

Volcan Arenal, La Fortuna.
Arenal-vulkanen i La Fortuna.
Foto: ©Tony Northrup – stock.adobe.com

I 2023 lanserte Netflix serien om “the Blue Zones», som handler om steder i verden som skiller seg signifikant ut med høy levealder og god helse knyttet til kosthold. Her finner vi regionen Nicoya i selskap med blant annet tradisjonelt kosthold fra Japan og Middelhavet.

Enormt artsmangfold

Selv om Costa Rica i utstrekning bare er litt større enn Danmark, så finnes over fem prosent av alle arter på kloden der. Med tanke på at arealet utgjør rundt 0,03 prosent av landjorden, så sier det sitt om den biologiske overrepresentasjonen. Mesteparten av landet er skogkledd, men her gjelder det å ikke se skogen for bare trær, bokstavelig talt.

Ved elvemunninger langs kysten ligger det mangroveskog, mens regnskog dominerer så snart man kommer litt innover i landet. I høyereliggende strøk med kjøligere temperaturer går regnskogen over i såkalt tåkeskog. Til sammen skaper de hjem for utallige varianter av fugler, reptiler, pattedyr, primater og insekter.

Tåkeskog i Costa Rica.
Costa Rica har flere områder med tåkeskog.
Foto: El Silencio Lodge & Spa

Sjarmør i tretoppene

Dovendyrene lever kun i Mellom-Amerika og nordlige deler av Sør-Amerika. De har blitt ikoniske på grunn av et tilsynelatende konstant smil om munnen, der de som navnet indikerer, svinger seg i sakte film oppe i tretoppene.

Dovendyret er utbredt i hele Costa Rica og et vanlig syn utenfor de mest urbane strøkene. De lever i utgangspunktet livene sine i trekronene, men tar rundt en gang i uken den anstrengende og risikable turen ned på bakken for å gjøre fra seg. Hvorfor var lenge et stort mysterium. Da forskerne omsider fant grunnen, var det enda et bevis på hvor komplekst naturens samspill er. Dovendyrets avføring fungerer som yngleplass på skogbunnen for larvene til en spesifikk sommerfugl. Denne sommerfuglen lever mye av livet sitt på pelsen til dovendyr, og sommerfuglens etterlatenskaper sørger i neste omgang for algevekst i dovendsyrets pels. At disse algene fungerer som kamuflasje i skogen var ingen stor overraskelse, men desto mer utrolig er det at algene utgjør et essensielt næringstilskudd til dovendyrets ellers ensidige plantekost bestående av blader.

Tambopata Research Center Lodge, Peru.
Det finnes jaguar i flere områder i Costa Rica.
Foto: Tambopata Research Center Lodge

Skogens konge

Jaguaren tilhører familien av store kattedyr – kun løver og tigre er større. Den er både menneskesky og i mange områder utrydningstruet. Bestanden i Costa Rica klarer seg imidlertid godt takket være de store arealene med vernet skog, som mange steder bindes sammen av korridorer slik at dyr og planter kan spre seg på den naturlige måten.

Ettersom jaguaren er mest aktiv om natten og skeptisk til mennesker er den vanskelig å få øye på, men sjansen er betydelig større i Costa Rica enn de fleste andre steder den lever. Størst konsentrasjon finner man i nasjonalparken Corcovado på halvøya Osa Peninsula sørvest i landet, samt i Tortuguero på østkysten. Perioden fra desember til april er den tørreste gjennom året på vestkysten, og ettersom skogen er mindre frodig i disse månedene er det også lettere å få øye på jaguarene da. Og skulle du ikke ha hellet med deg i jaguarens naturlige element, så får du garantert sett flere av dem på Jaguar Rescue Center noen mil sør for kystbyen Limón.

Costa Rica er også et av få steder utenfor Amazonas hvor Margaykatten lever. Det er jaguarens lille fetter, som ikke blir mye større enn en vanlig huskatt.

Tukan i Costa Rica.
Tukanen har store og fargerike nebb.
Foto: © ondrejprosicky / stock.adobe.com

Ikoniske fugler

I tillegg til velkjente tropiske fugler som papegøyer og kolibrier, finner vi den fascinerende tukanfamilien. De kjennetegnes av sine fargerike og enorme nebb. Hos noen av tukanene utgjør nebbet over 40 prosent av kroppen.

Charles Darwin antok i sin tid at nebbets størrelse og fargesymfoni utelukkende handlet om beskyttelse og å tiltrekke seg en make, men nyere forskning har vist at det også fungerer som en radiator for avkjøling på de varmeste dagene.

Tukanene finnes i hele Costa Rica, men konsentrasjonen er størst i innlandsskogene langs Stillehavskysten.

Barnas yndlingsfrosk

Ikke overraskende har den rødøyde trefrosken endt opp med hovedrollen i en Disney-produksjon. For den ser unektelig ut som en tegneseriefigur med sin intense grønnfargede kropp og ditto rødfargede øyne. Øynene sørger for optimalt nattsyn, og for å kamuflere seg blant grønne blader lukker den ganske enkelt øynene til faren er over. Den er vanlig i hele landet og lever i regnskog nær elver og innsjøer.

Costa Rica.
Fargerike frosker finnes i regnskogen i hele landet.

Fantastisk undervannsliv

Fargerike fisk og koraller, havskilpadder, rokker og (ufarlige) haier forekommer langs kysten mot både Stillehavet og Atlanterhavet. De beste og lettest tilgjengelige korallrevene finner vi på østkysten, og da spesielt i regionen rundt Limón.

Og du trenger ikke fullt dykkerutstyr for å få oppleve det marine livet. Det er like under overflaten det er mest liv, og også der fargene er mest fremtredende på grunn av vannets lysbrytning. Dermed kommer du langt med dykkermaske og snorkel.

Knølhvalene trekker inn mot Stillehavskysten fra desember til april, mens det på østkysten er sesong fra juli til november. Delfiner er mer stasjonære og tilstede året rundt.

Se våre reiseforslag til Costa Rica.

Les også


Angkor Wat.

I Khmerenes rike

Angkor, hovedstaden i det gamle Khmerriket, er den vanligste årsaken til at globetrottere siden begynnelsen av 1900-tallet har stilt kompassnålen mot Kambodsja.
Les artikkelen
Lizard Island.

Australias Luxury Lodges

Australia er landet som har alt. De vakreste paradisstrendene; verdens største korallrev, irrgrønne daler og blodrød ørken, over 60 vindistrikter og en kulinarisk scene i verdensklasse.
Les artikkelen
.

Private Travel Lab er et brand under Australiareiser AS, som er ansvarlig arrangør. Australiareiser AS er IATA-agent og medlem av Reisegarantifondet.

RGF logo
IATA logo
Serandipians logo